Εδώ Πολυτεχνείο...!!! - Όλα για την τάξη μου Cute Blue Pencil
Untitled

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Εδώ Πολυτεχνείο...!!!Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ο νους μας γυρίζει στον Νοέμβρη του 1973,
σε όσα, δραματικά, εξελίχθηκαν μέσα και γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου.

Η Ελλάδα ήταν υπό καθεστώς Χούντας από το 1967.

Η Χούντα ήταν ένα καθεστώς λογοκρισίας, αφαίρεσης δικαιωμάτων, ελευθερίας  και επιβολής φόβου από τον τότε δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.Τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές αποφασίζουν να σταματήσουν τα μαθήματά τους, για να πάνε ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς του Παπαδόπουλου.

Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ξεκίνησε και ένας ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός.
 Το μήνυμά τους ήταν:

« Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας ,το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»
ήταν ένα από τα  συνθήματά τους.

Την ημέρα εκείνη  της 17ης Νοεμβρίου του ’73, αποφασίζεται, προκειμένου να σταματήσει η εξέγερση των φοιτητών, η επέμβαση του στρατού.
Ένα τανκ έριξε  την πύλη .
Δυστυχώς, πίσω από την πύλη υπήρχαν φοιτητές και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους...άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά !Πολλοί τραυματίστηκαν στην πύλη, άλλοι έπεσαν από τα πυρά που άνοιξε ο στρατός στους γύρω δρόμους την ίδια ημέρα.
 Πυροβολούσαν χωρίς έλεος...χωρίς κανένα δισταγμό !
Από το ραδιοφωνικό σταθμό  ακούγονταν οι εκφωνητές , μέχρι που βγήκαν έξω και συνελήφθησαν και αυτοί.Μετά από αυτό, η Χούντα έπεσε.
Έκτοτε κάθε 17 Νοέμβρη γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.


Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του '73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μόλις εγκριθεί

Next previous