3. Ένας διάλογος με τον πολιτισμό - Όλα για την τάξη μου Cute Blue Pencil
Untitled

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

3. Ένας διάλογος με τον πολιτισμό

 


Παντού συναντάμε δημιουργήματα  πολιτισμού.Κάποια απ' αυτά τα συναντάμε σε διάφορους χώρους τέχνης, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.Στα μουσεία τα δημιουργήματα του πολιτισμού βρίσκουν ένα σπίτι. 

Πολλά από αυτά τα δημιουργήματα άλλαξαν χέρια, πουλήθηκαν, καταστράφηκαν, έμειναν χρόνια θαμμένα στη γη, μέχρι κάποιοι να τα ανακαλύψουν. 
Ερέχθειο : 6 αντίγραφα
Ήξερες ότι....

Καρυάτιδα (Καρυάτις) ονομάζεται το γλυπτό που έχει γυναικεία μορφή και χρησιμεύει στη στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στη Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα.Στο Μουσείο Ακροπόλεως, βρίσκονται οι 5 πρωτότυπες Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης. 

Ένα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί ...


... η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.

Το καθένα «διηγείται» μια ιστορία για τους ανθρώπους και το χρόνο που περνά.Τα εκθέματα ενός μουσείου παρουσιάζονται σε ομάδες, ανάλογα με την εποχή που φτιάχτηκαν, το θέμα ή τη χρήση τους. 


Τα μουσεία οργανώνουν εκθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό πολλά δημιουργήματα του πολιτισμού «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό και έτσι τα θαυ­μάζουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. 

Αν αφήσουμε τα αντικείμενα ενός μουσείου να μας «μιλήσουν», το μουσείο γίνεται ένας χώρος μαγικός, ένα σχολείο διαφορετικό.


«Mουσεία να δουν τα μάτια σας...»

👇


Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων👇

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης


👇


Μουσείο Ακρόπολης

👇

👇
👇👇


Νόησις👇

👇


👇Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μόλις εγκριθεί

Next previous