Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Θερμαίνοντας και ψύχοντας τα υγρά




Όπως και  στα  στερεά έτσι και όταν ένα υγρό θερμαίνεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του





κατάσταση τότε διαστέλλεται, δηλαδή μεγαλώνει ο όγκος του.

Επίσης όταν ένα υγρό ψύχεται χωρίς να αλλάζει η φυσική του κατάσταση τότε συστέλλεται, δηλαδή ο όγκος του μικραίνει.
















Η ιδιότητα αυτή της διαστολής και συστολής των υγρών χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή των θερμομέτρων.
Κάθε υγρό υλικό σώμα διαστέλλεται με διαφορετικό τρόπο και σε άλλο βαθμό :










Στον γενικό κανόνα της θερμικής διαστολής των υγρών παρουσιάζει μια σημαντική εξαίρεση το νερό.





Το μπουκάλι με το καλαμάκι μοιάζει με ένα θερμόμετρο. 
Και στα θερμόμετρα υδραργύρου ή οινοπνεύματος η στάθμη του υγρού ανεβαίνει, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και κατεβαίνει, όταν η θερμοκρασία μειώνεται.


















Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται,  το υγρό στην αμπούλα διαστέλλεται, οπότε σπάει το γυαλί που φράζει την παροχή και το νερό ρέει ελεύθερα.

















Δε γεμίζουμε τα βυτία μέχρι πάνω, γιατί τα υγρά που μεταφέρουν διαστέλλονται με την αύξηση της θερμοκρασίας. 
Πρέπει λοιπόν να υπάρχει άδειος χώρος στο βυτίο για να μην προκληθούν ζημιές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μόλις εγκριθεί