Όλα για την τάξη μου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση: όργανα και λειτουργίες της Cute Blue Pencil-->
Untitled

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση: όργανα και λειτουργίες τηςΗ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση πολλών κρατών που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και στην αρχή οι στόχοι της ήταν καθαρά οικονομικοί.
Στη συνέχεια, όμως, η ιδέα μιας Ενωμένης Ευρώπης οδήγησε σταδιακά στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην πολιτική, τον πολιτισμό, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Με την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότερα κράτη εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (28 χώρες)


Τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται με σκοπό
την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη,
καθώς και την υπεράσπιση των κοινών αξιών των Ευρωπαίων
(σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και του πολιτισμού, υγιές περιβάλλον, κ.ά.).


Τα κράτη-μέλη έχουν μεταβιβάσει ορισμένες εξουσίες τους (νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές) σε αντίστοιχα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.➤ Τα βασικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πέντε:  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
που υποστηρίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών στις συζητήσεις με τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • το Συμβούλιο Yπουργών
 το κύριο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα σχετικά με τους ευρωπαϊκούς νόμους, την πολιτική ασφάλειας, τις δαπάνες της Ένωσης και την οικονομική και εξωτερική πολιτική των κρατών-μελών.


Στις συνεδριάσεις του παρευρίσκεται ένας υπουργός από κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους της Ένωσης.
Αν,για παράδειγμα, το Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει ζητήματα παιδείας, στη συνεδρίαση θα παρευρίσκεται ο Yπουργός Παιδείας κάθε χώρας της Ένωσης και το Συμβούλιο θα χαρακτηρίζεται «Συμβούλιο Παιδείας».

  • το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,

που αποτελείται από τους προέδρους ή πρωθυπουργούς των κρατών-μελών μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει το ανώτερο τέσσερις φορές κάθε χρόνο για θέματα γενικής πολιτικής της Ένωσης.
 (συνεδριάσεις «κορυφής»)

  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  (Κομισιόν)
της οποίας τα μέλη (επίτροποι) ορίζονται από τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών (ένας για κάθε κράτος-μέλος) για πέντε χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί και υποστηρίζει τα συμφέροντα του συνόλου της Ένωσης και προτείνει τους νόμους στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Yπουργών.


  • και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,
το οποίο αποτελείται από έναν δικαστή από κάθε κράτος- μέλος. Σκοπός του δικαστηρίου είναι να εξασφαλίζει ότι η νομοθεσία της Ένωσης ερμηνεύεται και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της Ένωσης.


Άλλα όργανα που συμπληρώνουν και διευκολύνουν το έργο τους είναι

  • το Ελεγκτικό Συνέδριο 


και

  • η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από βουλευτές (Ευρωβουλευτές) που εκλέγονται από τους πολίτες των κρατών-μελών κάθε πέντε χρόνια.Το σημερινό Κοινοβούλιο αριθμεί 785 μέλη από τις 28 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου το ένα τρίτο αυτών είναι γυναίκες.
πρόσθετες πληροφορίες...

Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.
Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών. Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας.Το ευρώ (€) είναι το επίσημο νόμισμα των 19 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Οι χώρες αυτές αποτελούν την Ευρωζώνη.


Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στη σελίδα     Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μόλις εγκριθεί

Next previous