Cute Blue Pencil
Untitled

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας   
«Bullying», «σχολικός εκφοβισμός», «ενδοσχολική βία», «επιθετική παρενόχληση»…


Η Ενδοσχολική Βία είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.


Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.


 Εμφανίζεται με τη μορφή 

  • του λεκτικού εκφοβισμού 

(κοροϊδία, διακρίσεις, ),  • του κοινωνικού εκφοβισμού 

(διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα),

  • του σωματικού εκφοβισμού 

(χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές),


  • του ηλεκτρονικού εκφοβισμού

(εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).


Σήμερα λέμε « Stop »Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, καθώς επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη διαδικασία μάθησης.
Όταν μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό αναφερόμαστε στην εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ενός μαθητή σε έναν άλλον, με σκοπό την επιβολή και πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου του τελευταίου.Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολλές.


Ο φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιο παιδί, οι γροθιές, οι τρικλοποδιές, τα χτυπήματα με αντικείμενα, τα τσιμπήματα και οι δαγκωνιές, αποτελούν μορφή σωματικού εκφοβισμού.

Ο εκβιασμός με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων ακόμα και φαγητού από μαθητή είναι μία άλλη μορφή ενδοσχολικής βίας.
Πολλά κρούσματα σχολικού εκφοβισμού υπάρχουν επίσης στο διαδίκτυο.
 Η ηλεκτρονική αυτή μορφή εκφοβισμού αφορά την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν επίσης τα κινητά τηλέφωνα και το Facebook.


Η  διάκριση των παιδιών από άλλες ομάδες συνομήλικων ή μη εντός του σχολικού περιβάλλοντος και ασκείται μέσω της διάδοσης αρνητικών σχολίων  υφίσταται σε μεγάλο ποσοστό στα ελληνικά σχολεία.
Αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Προσπαθήστε να παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε και να νιώθει ότι ευθύνεται το ίδιο για την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς.
Μην μένετε αμέτοχοι αλλά παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης στο σχολείο αλλά και την υγεία του παιδιού σας. 


Πολλές φορές η ενδοσχολική βία που υφίσταται το παιδί σας μπορεί να του προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Πιο συγκεκριμένα, αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και διαφόρων φορέων, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και συνεργασία, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας.


Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι περιστατικά εκφοβισμού και βίας είναι πολλές φορές αποτέλεσμα παρόμοιων καταστάσεων που βιώνουν τα παιδιά στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή πλημμελούς εποπτείας από τους γονείς τους.Θα πρέπει όμως να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εκφοβισμό (bullying) και στο απλό πείραγμα.
Έτσι, ενώ ο εκφοβισμός πραγματοποιείται από πρόθεση, συστηματικά και με σαφή στόχο  να πληγώσει κάποιον – σωματικά, ψυχολογικά ή και τα δύο – ,
το απλό πείραγμα γίνεται συνήθως μεταξύ φίλων και δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει πόνο.Επιπλέον, ο εκφοβισμός συνήθως χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ατόμων που εμπλέκονται, αφού στόχος είναι ο θεωρούμενος ασθενέστερος.
Πηγή
http://www.govastileto.gr/
 www.solar-toys.grNext previous