Cute Blue Pencil
Untitled

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα




Στην Ελλάδα η αγροτική παραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας.











Η παραγωγή αυτή εξαρτάται από τη μορφολογία και τη σύνθεση του εδάφους, καθώς και από το κλίμα κάθε περιοχής.










Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας είναι:







  • εσπεριδοειδή,
  • ελιές - λάδι, 
  • σταφύλια - κρασί, 














  • δημητριακά
(σιτάρι, κριθάρι, ρύζι)
  •  βιομηχανικά φυτά
 ( καπνά, βαμβάκι, τεύτλα),
  • λαχανικά. 








Πολλά από αυτά οι αγρότες μας με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων τα τυποποιούν και τα εξάγουν και σε άλλες χώρες.
Οι οργανωμένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
















Η αγροτική παραγωγή δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη.
Πολλές φορές κακές καιρικές συνθήκες, ανομβρία ή διάφορες ασθένειες που πλήττουν τα φυτά καταστρέφουν τα προϊόντα και δημιουργούν στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα.













Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυσκολίες που συναντούν οι αγρότες-παραγωγοί, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πώληση των προϊόντων τους και τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των αγροτικών μηχανημάτων.


Το κράτος, για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, έχει δημιουργήσει οργανωμένες υπηρεσίες, όπως είναι
 η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ),
το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
η Αγροτική Τράπεζα,
ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) κ.ά.,
οι οποίες βοηθούν οικονομικά και συμβουλευτικά τους αγρότες.




Η χρήση των σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων βοηθά τον Έλληνα αγρότη να παράγει πολλά και καλά προϊόντα.
 Ειδικά σήμερα που ο αγροτικός πληθυσμός έχει μειωθεί, η μηχανοποίηση της παραγωγής διευκολύνει, ώστε να παράγονται μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων.









Πολλές φορές οι αγρότες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών με σκοπό την ταχεία παραγωγή περισσότερων και ευπαρουσίαστων προϊόντων.
 Αυτή η ενέργειά τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο στη γη και στους καταναλωτές των προϊόντων.









Μια σύγχρονη μέθοδος είναι η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο.
 Είναι ένας κλειστός  χώρος που καλλιεργούνται τα φυτά με τεχνητές συνθήκες για να μεγαλώνουν  κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.












Όμως για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν πολλά χημικά λιπάσματα και ορμόνες με άγνωστες συνέπειες για τους ανθρώπους.













Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα λεγόμενα
 "βιολογικά προϊόντα"










που παράγονται με τη χρήση φυσικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, δεν επιβαρύνονται δηλαδή με χημικά και η καλλιέργεια τους δε ρυπαίνει το περιβάλλον.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί, μόλις εγκριθεί.

Next previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...