Όλα για την τάξη μου: 11. Σπάρτη : Η ζωή στην πόλη Cute Blue Pencil-->
Untitled

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

11. Σπάρτη : Η ζωή στην πόληΗ ζωή στη Σπάρτη δεν ήταν ίδια µε τη ζωή στις άλλες πόλεις.
Η πόλη έµοιαζε µε στρατόπεδο και οι νόµοι ήταν αυστηροί.


 

 Λένε ότι τους νόµους έφτιαξε ο Λυκούργος, ο οποίος ζήτησε από τους Σπαρτιάτες να µην τους αλλάξουν ώσπου να γυρίσει από ένα µεγάλο ταξίδι. 
Έφυγε από τη Σπάρτη, αλλά δεν ξαναγύρισε ποτέ.  • Τα παιδιά από µικρά έπρεπε να συνηθίσουν στη σκληρή ζωή. Έπρεπε να µάθουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. 
 
Τα µαθήµατά τους ήταν η γραφή, η ανάγνωση, η µουσική και ο χορός


  • Τα αγόρια ως την ηλικία των εφτά χρόνων έµεναν στο σπίτι. Ύστερα την εκπαίδευσή τους την αναλάµβανε η πόλη . Από µικρά έπρεπε να συνηθίσουν στη σκληρή ζωή.


Oι νέοι µάθαιναν την πολεµική τέχνη. Έµεναν σε σκηνές και έτρωγαν όλοι µαζί. Αγαπηµένο τους φαγητό ήταν ο µέλας ζωµός.

  • Ο μέλας ζωμός ήταν η κυριότερη τροφή στα συσσίτια της αρχαίας Σπάρτης, στα οποία έπαιρναν μέρος υποχρεωτικά όλοι οι ενήλικες Σπαρτιάτες, ακόμα κι οι βασιλιάδες. 
Τον παρασκεύαζαν από χοιρινό κρέας, που έβραζε μέσα σε αίμα, με προσθήκη αλατιού και ξιδιού. Συνοδευόταν από μαύρο κριθαρένιο ψωμί, ελιές και τυρί.  


Ο μέλας ζωμός ήταν άνοστος και πολύ δύσπεπτος, και για την πέψη του απαιτούνταν γυμναστικές ασκήσεις.


  • Oι Σπαρτιάτες κατάφεραν να έχουν αγάπη µεταξύ τους και να δηµιουργήσουν τον πιο ισχυρό στρατό της εποχής εκείνης.


Για πολλά χρόνια η σπαρτιατική φάλαγγα ήταν ανίκητη.  • Σε καμία Ελληνική πόλη στην αρχαία Ελλάδα  οι γυναίκες δεν απολάμβαναν την ίδια ελευθερία και κοινωνική θέση όπως οι Σπαρτιάτισσες 
Τα κορίτσια ασχολούνταν με τον αθλητισμό και ελάμβαναν δημόσια εκπαίδευση σε αντιθέση με άλλες πόλεις, όπου οι περισσότερες γυναίκες ήσαν τελείως αγράμματες.
Φορούσαν κοντά φορέµατα και έπαιρναν µέρος σ' όλες τις γιορτές και τις εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο έπλαθαν γερό σώµα και θα γίνονταν αργότερα άξιες μητέρες.Άξιες γυναίκες και µάνες πολεµιστών, οι Σπαρτιάτισσες , παρακινούσαν τους άνδρες να δείξουν ανδρεία στη µάχη. Η µητέρα, όταν έδινε την ασπίδα στο γιο της έλεγε:
 «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς»
Η φράση αυτή σηµαίνει 
ή να φέρεις πίσω την ασπίδα νικητής 
ή να σε φέρουν πάνω σ' αυτήν νεκρό. Το σπαρτιατικό νόμισμα ήταν σιδερένιο και είχε μικρή αξία.Γενικά, οι Σπαρτιάτες δεν αγαπούσαν την πολυτέλεια στη ζωή και τα πλούτη περιφρονούνταν.. Ένιωθαν περήφανοι για την καταγωγή τους και έμειναν ξακουστοί για τη φιλοπατρία και την ανδρεία τους.  Το μάθημά μου σε σχεδιάγραμμα και εικόνα..


 


2 σχόλια:

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μόλις εγκριθεί

Next previous