Cute Blue Pencil
Untitled

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Η διατροφή του παιδιού στη σχολική ηλικία




Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 6-12 ετών ανήκουν παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό,





έχουν αφήσει πίσω τους τη νηπιακή και προσχολική ηλικία, έχουν υποχρεώσεις όπως το διάβασμα, γεμάτο πρόγραμμα και φυσικά… αρκετές δραστηριότητες, πνευματικές και σωματικές.







Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες αυτής της ηλικιακής ομάδας και ποια η κατάλληλη διατροφή ώστε αυτές να καλύπτονται;







Νέοι ρυθμοί - νέες διατροφικές συνήθειες



Στα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, η ανάπτυξη του παιδιού είναι πιο αργή, σε σχέση με πριν, αλλά γίνεται με σταθερό ρυθμό.
Αντίστοιχα με αργούς ρυθμούς αυξάνεται και η πρόσληψη φαγητού.
 Ο χώρος και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλάζουν, καθώς μεγάλο μέρος της ημέρας είναι πλέον αφιερωμένο στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες.
Το παιδί, επίσης, δέχεται σημαντικές επιρροές από τους συνομήλικούς του, αλλά και τους δασκάλους, τους προπονητές και άλλα πρόσωπα.




Τα περισσότερα προβλήματα διατροφής, που μπορεί να είχαν εκδηλωθεί στη νηπιακή και προσχολική ηλικία, συνήθως στη σχολική ηλικία επιλύονται.
Τα παιδιά τρώνε όταν πεινάνε ή για να συμμετέχουν σε μια κοινωνική εκδήλωση.
Σπάνια χρησιμοποιούν το φαγητό για να τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων, όπως παλαιότερα.




Διατροφικές ανάγκες



Συνολικά, οι ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία εξαρτώνται από τη σύσταση σώματός, το βάρος, το ύψος και τη φυσική του δραστηριότητα.
 Στα παιδιά με έντονη φυσική δραστηριότητα, οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες.





Γενικά, το φαγητό τους θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες, με γνώμονα την ομαλή ανάπτυξη.
 Η πρωτεΐνη συμμετέχει στη διατήρηση των ιστών, στις αλλαγές στη σύσταση σώματος και στη σύνθεση νέων ιστών.
 Θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 13%-15% των συνολικών ημερησίων προσλαμβανομένων θερμίδων.
Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30-35% των συνολικών προσλαμβανομένων θερμίδων ημερησίως.


 Τέλος, η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να είναι επαρκής για να παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλο.
Θα πρέπει λοιπόν να καλύπτουν το 60% των συνολικών προσλαμβανομένων θερμίδων ημερησίως.



Συνοπτικά, στο ημερήσιο διαιτολόγιο παιδιών 6-12 ετών προτείνεται να υπάρχουν: 

  




8-10 μερίδες δημητριακών, ψωμιού, ζυμαρικών ( όπου 1 μερίδα = 1 μικρή
    φέτα ψωμί, ½ φλιτζάνι μακαρόνια ή ρύζι, ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού κ.α.)
    3-4 φρούτα/μέρα
    5 μερίδες λαχανικών (1 σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα)
    3-4 μερίδες γαλακτοκομικών ( 1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι)
    3 μερίδες πρωτεΐνης (1 μερίδα = 30 γρ. μοσχάρι/κοτόπουλο/ ψάρι ή τυρί)











Επίσης, κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσει να αποκτά το παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες, ξεκινώντας με μια καλή κατανομή φαγητού εντός της ημέρας σε αντίστοιχα γεύματα.










Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί, μόλις εγκριθεί.

Next previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...